Peter Carl Fabergé talán nem örülne

A színes kövek, ásványok és féldrágakövek iránti rajongásomat gyerekkorom egyik kedvenc mesekönyve alapozta meg: A rézhegyek királynőjének meséi csupa-csupa szépséges féldrágakővel meg drágakővel voltak tele, és nekem azóta is nagy kedvencem a sötétzöld, márványosan erezett malachit, a kék lazurit meg a vörös kuprit.


Szeretem az ékszereket, és nemcsak a kővel készülteket, hanem mindenfélét: az egyszerű fűzött gyöngykarkötőket vagy csomózott bőrnyakláncokat, a Reggeli Tiffanynál gyöngyeit és csillogó kristályait, de a modern dizájner darabokat is - csak éppen másokon nézni, és nem magamon viselni. Szerencsére jó néhányan vannak körülöttem, akik nem így vannak ezzel, így karácsonyra készülhettem néhány igazán arisztokratikus külsejű, de egyszerűen elkészíthető medállal: egy-egy szép követ horgoltam egyszerűbb vagy díszesebb foglalatba - mert vannak, akikhez az előbbi illik, mások meg a brit koronaékszereket is megfelelő eleganciával lennének képesek viselni.

Türkiz, achát és egy egyszerű szintetikus, de gyönyörű színű kék kaboson

Update: A foglalat valóban foglalatot jelent: mintha egy alacsony falú apró kosárkát készítene az ember. Vagyis, először horgolok egy hátlapot. Szabályos kör alakú kőnél ez egyszerű, a szokásos módon minden következő sorban egyre ritkábban kell szaporítani. Ovális alapnál is elég könnyű, hasonlóképpen járunk el, mint az ovális aljú táskák horgolásakor: a két oldalon nem szaporítunk, az ovális íveknél igen. A csepp alakú kőhöz csepp alakú alap kell, ezt többféleképpen el lehet érni, én először pici kört horgolok, utána annak a tetejébe egy háromszöget. Amikor az alap megvan, akkor egyszerűen elkezdek körbe horgolni, immár szaporítások nélkül, sőt, ha szükséges, néhány helyen fogyasztva, hogy elég szorosan simuljon majd a kő a foglalatba. Így alakul ki a "kosárka" pereme. Egy vagy két kör után beillesztem a foglalatba a követ (a nagyobbakat, nehezebbeket egy-egy csepp textilragasztóval is rögzítem), majd, ha kell, jöhet a díszes ciráda a szélére, itt lehet játszani kagylómintával, pikókkal, apró gyöngyökkel. 

9 megjegyzés:

 1. Válaszok
  1. Most éppen nekem is, mert azt fejeztem be utoljára, de előtte az achát volt, azelőtt meg a sötétkék...

   Törlés
 2. Én ezt nem értem, hogy készült, kicsit el tudnád magyarázni? Körbehorgoltad a követ a fonallal, vagy utólag rögzítetted a horgolásra? Nagyon szépek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jucuu, megpróbáltam leírni, remélem, érthetően sikerült, ha nem, szívesen részletezem levélben. Örülök, hogy tetszenek! :-)

   Törlés
  2. Így már érthető, köszönöm!

   Törlés
 3. Nagyon szépek :) Az ékszerekkel pedig pont úgy vagyok, ahogy te: másokon csodálom őket :) Bár kitűzőt néha viselek...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Próbálok lépést tartani ezen a téren a lányommal, de nem igazán sikerül... :-)

   Törlés
 4. hű, mennyi munka lehetett ezekkel a kis apróságokkal, a vékony szálakat horgolni! de milyen öröm ez a munka valóban! Én nem is láttam még ilyent, csak gyöngyös befoglalást, de nagyon tetszik!! Egyébként én se tudnék választani :-) de talán a zöld!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hímzőfonallal, 1,5-es tűvel készültek. Az első darabbal elszöszöltem jó néhány órát, az utolsó kb. egy óra volt, mindennel együtt - elfogytak a köveim, vennem kell újakat.... :-))

   Törlés