Ha nem fűtünk be, megfagyunk, mint a kutyák. Megértettétek?

A hideg meglehetősen egyértelmű dolog. Ha egyszer bekúszik a kabát alá, egykettőre befészkel a bőrünk alá is, onnan meg már nagyon nehéz kikergetni; jobb tehát elkerülni az ilyesmit. Egy téli fonaltól az ember azt várja, hogy hasonlóan egyértelmű legyen: magától értetődően meleg, kézenfekvően praktikus és nyilvánvalóan puha is.
A klímaberendezések és fűtött garázsok ellentmondásos világában persze már a hideg sem a régi, legalábbis az nem, ahogyan viszonyulunk hozzá. Manapság senki nem lepődik meg, ha az üzletek nyáron hosszú ujjú ruhákat kínálnak a hűtött irodákban dolgozóknak, télen meg papírvékony, béleletlen kabátokat a meleg buszokon zötykölődőknek. De legkésőbb ilyenkor, novemberben eljön az igazság pillanata: a pillanat, amikor - központi fűtés ide, izzasztó metrószerelvény oda - elkezdünk vágyni valami megbízhatóan meleg, védelmezően puha holmira, és az sem árt, ha az a holmi gyorsan elkészül. Az ilyen pillanatokban jön jól a téli fonalakkal szembeni elvárásoknak tökéletesen megfelelő Phil Looping. Holott nem tartalmaz alpakát, finom bolyhossága, melegsége és puhasága miatt kifejezetten alpaka-érzetű fonal, igazán szép kötésképpel. Dolgozni vele és viselni egyaránt élmény, a csavart minta pedig annyira jól áll neki, hogy volt merszem blokkolás nélkül fotózni, holott az még rendezettebbé tehette volna az összképet.

Köszönöm az 1001 fonalnak a kipróbálás lehetőségét!


Ravelry

12 megjegyzés:

  1. De szép!!! Én úúúúgy szeretnék egy szép és meleg sálat, tudnék én ilyen csavart mintát kötni vajon??? Részemről leálltam a sima-fordítottnál és a rizsmintánál...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, simán - mármint, szó szerint: a csavarásban is csak sima szemek vannak, meg mellette fordítottak, ez a kettő kell hozzá, meg egy kis gyakorlás. Nekem ez a második csavart mintás kötésem....

      Törlés
    2. Na, tessék gyorsan kiköltözni és eljövök tanfolyamra hozzád :-)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Találó a szó, Kata, pont olyat akartam, amit úgy tekerhet magára, mint egy védelmező ölelést. :-)

      Törlés
    2. Hogy mindig vele legyél 😊. Csodaanya!!!

      Törlés
  3. Annyira izgalmas ez a mintaszerkezet, nem is annyira csavart, hanem inkább rács, vagy olyan keltás szövevény, egy ötvösmunkán, mondjuk. Nagyon karakteres! És hát még szürke is ráadásul... mégiscsak a szürke a legszebb szín :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a minta neve "Diamond Cowl", szóval a rácsszerkezet pont illik. Ez a szürke, Flanelle árnyalat tényleg gyönyörű, érdekes módon gombolyagban nem is annyira látszik a szépsége, mint megkötve, máshogy játszik vele a fény.

      Törlés
  4. Izgalmas a minta, igencsak szívet melengető és szemet gyönyörködtető a végeredmény.

    VálaszTörlés
  5. Milyen letisztult és mégis izgalmas ez a minta!

    VálaszTörlés