Kitty ott ült az ágyon, kezében a kötés, amin az utolsó napokban dolgozott

Kitty szülésének történetét Lev Tolsztoj Anna Kareninájában* nagyon szeretem. Pontos, érzékeny és gyönyörű leírás abból a korból, amikor nem lehetett még lépten-nyomon szüléstörténeteket olvasni; tökéletesen visszaadja a folyamat minden gyötrelmét és gyönyörűségét - anélkül, hogy akár csak egyetlen fizikai részletet is említene. De a legjobban azt szeretem benne, hogy Levin, a férj aggódását, félelmeit és kínjait is megmutatja, átélhetővé teszi - hiszen elvégre is férfi írta. Nemrég újraolvastam ezt a részt, és feltűnt valami, amire nem is emlékeztem: az, ahogy a vajúdás kezdetekor Kitty "járkált és kötött, gyorsan hányta a szemeket, s rendelkezett".
A gyerekeimet még nem várhattam saját készítésű ruhácskákkal, akkoriban még nem kötöttem. A napokban viszont befejeztem egy nagyon kedves ismerősünk nemsokára megszületendő babájának egy pici pulóvert, olyan valószínűtlenül kicsit, hogy munka közben többször hitetlenkedve ellenőriztem a méreteket: tényleg csak ekkora egy újszülött?! És ahogy a gombokat felvarrtam az elejére, beleképzeltem a szuszogó újszülött pihés fejecskéjét, és amikor a kézelőt lekötöttem, szinte láttam benne az apró kezet, és ugyanaz a nyugalom szállt meg, ami az újdonsült anyákat, ha a jóllakott, alvó csecsemőjüket nézik. Nem lepődnék hát meg, ha vénségemre éjjel-nappal apró ujjasokat és sapkácskákat kötögetnék majd, mint Miss Marple a harmad- és negyedunokahúgai gyerekeinek, mert az bizony jó.

* Hetedik fejezet, 13. rész

Barka Bóbita fonalból, ahogy az egy nyári babának dukál
Minta itt.

13 megjegyzés:

  1. Most itt ülök a minta felett és azon töröm a fejem, melyik fonalas dobozomba túrjak bele. Pulcsikötés függő vagyok ugyanis, ha meg nem említettem. Meg takaró. A héten ne tegyél fel takarót, légy szíves!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-D
      A következő hat hónapban tutira nem teszek fel takarót.

      Törlés
  2. Olyan nagy öröm, hogy szöszölsz, hogy írsz. Mindig feldob, tölt ha itt járok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan nagy öröm, hogy jössz, hogy írsz. Mindig feldob, tölt, ha olvasom, hogy itt jártál. :-)

      Törlés
  3. átitatódik veled minden kötésed

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jelen esetben jobban járnék, ha ez fordítva lenne, és én kölcsönözhetnék némi szeretnivaló cukiságot a köteménytől. ;-))

      Törlés
  4. Nagyon édes a kis pulcsi !Jó babarucit kötni , olyan hamar van eredmény .:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, így van, és ez az a ritka eset ,amikor a hamar munka is jó. :-)

      Törlés
  5. Válaszok
    1. "Jajj, de cuuuukiiii!" - kiáltott a fiam, amikor meglátta. :-)

      Törlés
  6. Nagyon aranyos és a színek nagyon összepasszolnak. Gratulálok:) És igen babaruhát kötni, horgolni különleges élmény, alig várom, hogy az én ismerőseimnél is aktuális legyen már.

    VálaszTörlés