Becsengettek, avagy: a nyugalom megzavarására alkalmas poszt, kizárólag az iróniára fogékony idegzetűeknek

Idén valahogy rajtunk ragadt az évkezdési hangulat, szeptember másodika óta naponta olvashatjuk a jobbnál jobb, vidámabbnál vidámabb, ujjongó híreket az iskolák, pedagógusok, diákok és szülők szép új életéről, ezeket ki-ki vérmérséklete, beállítódása (és a saját gyermekének helyzete) szerint fogadja, olvassa, írja, osztja meg és lájkolja (vagy nem). Sokan még vitázni, óbégatni, sőt átkozódni sem átallanak - az franczos bitangok! (Próbálok nyelvezetben is idomulni a múltba révedést manapság szinte kötelezővé tevő korszellemhez.) Ez mastani üdőkben magunknak illő és erkölcsös viselése igen kívánatos és becsült dolog, a viszálykodás pedig mindennemű korokban útálatos az erkölcsös ember számára. Hagyjuk tehát a viszályt, testvéreim, úgy mint a szabályokat és óbégatást is, nagyobb tekintet légyen a fő dolgokra, így a tisztességes nevelkedő leánygyermek oskolai öltözetjére. Mert megmondá bölcs Pázmány uram: nem tiltja Isten a tisztességes öltözetet; sőt akarja, hogy az asszonyok ékes öltözetben járjanak; de úgy, hogy szemérmetesen és józanon ékesgessék magokat. A nagy őszi ruhatár restauráció jegyében született tehát ez a praktikus, ám szemérmetes kis felső: jó időben könnyű, rövid ujjas, rossz időben alsóruházat feletti mellyeske.
S akik pedig az oskolák belső életi miatt aggodalmaskodnának, olvasgassák haszonnal tekintetes, nemzetes, nagyságos Széchenyi István gróf uram felette bölcs szavait az életrevalóságról (melyet bizony minden hatalmasságnak eszébe kellene vennie, mikoron a gyermekek nevelésinek módjairól bátran rendelkezik):

"Hogy nem a tanulás s tudományok mennyisége teszi az embert okossá, hanem azok megemésztése s jó elrendeltetése, azt nemcsak nálunk, hanem mindenütt nyilván tapasztalhatjuk; mert ha minden státusbeli embereket összeveszünk, többet találunk életrevalót – ki élni tud, s nemcsak városban, hanem minden helyzetben, s ilyen előttem az okos ember – azok között, kik könyvbűl soha nem tanultak, mint azok közt, kik igen-igen sokat, de rendetlenül tanultak s tudnak."


Minta: Wasabi
Fonal: DROPS Baby Merino




14 megjegyzés:

  1. Jaj, lám, a véres dráma is lehet fölöttébb szórakoztató! :-D A mellyeske meg csodás darab lett, éppen visszafogott, erkölcsös, de csinoska leánynak való! Ráadásul nagyon trendi és hazafias módon Rózsa-színű is!!! :-P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ej, nézd csak, ez a rózsaság fel se tűnt volna, ha nem mondod! :-)

      Törlés
  2. Mestermű a fonal és a szavak összerakása is!

    VálaszTörlés
  3. És mondd csak, ezt egyben kötöd felülről lefelé? Sokat morfondíroztam ennek a mintának a láttán ( http://www.ravelry.com/patterns/library/clairette-cardigan ) azon, hogy ezt hogyan is lehetne jól megoldani, és ahogy guglifordítóval sillabizálgatom a wasabi leírását, valami hasonló lehet ahhoz, amit elképzeltem, hogy először a csipkés nyak-mintát kötöd hátul kétfelé, és aztán kapcsolódik hozzá a többi, már egyben... vagy nem? Nagyon szép fazon!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ahogy mondod: a nyakpánttal kezdődik, és erre szedem fel a test szemeit később - innentől aztán az egész egy darabban van kötve.

      Törlés
  4. Anna itt ül mellettem, és csak azt mondogatja képet bámulva, hogy: húúú de jó, húúú de jó ez a kis mellényke...
    Csatlakozom a véleményéhez :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, ha szakértők mondják, akkor nagyon büszke vagyok ám! :-))

      Törlés
  5. Mellyeske tényleg helyeske, bár én inkább hazafiasan bordónak látom (a monitorok egységesítését kéne még megoldani ennek a rezsimnek - annak legalább lenne haszna).
    Ami a szöveg többi részét illeti, életem egyik nagy szerencséjének tartom, hogy a gyerekem nem most általános vagy középiskolás, és ráadásul még éppen beleestünk az utolsó évbe, amikor nem voltak idióta keretszámok az egyetemeken, főiskolákon.
    Amúgy pedig élmény téged olvasni. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Népszavazást a monitoregységesítésre! :-)
      (A sulinkkal nekünk mázlink van, de mélyen együttérzek mindenkivel, akinek nincs, és mélyen felkavar az ámokfutó dilettantizmus az oktatásszervezésben.)

      Törlés
  6. Virtuozitás van itt kérem. Minden fronton! Na és hogy tudat alatt még a színe is, Eszter, hűű!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szín az konkrétan a véletlen műve: amikor vettem, ez az egy lányos szín volt a Baby Merinóból, amit kinéztem a mintához. :-))

      Törlés
  7. Nagyon jó a csomagolás! Mindkettő :-)

    VálaszTörlés