Nos, tegye a kezét a szívére, és mondja meg őszintén

– Szerinted megcsal? – kérdezte szorongva a barátnőm tizenhét éves koromban, és én láttam a szemében, hogy nem akarja tudni az igazságot. Életemben először azt éreztem, hogy olyasmiben kérik a véleményemet, ami meghatározza egy másik ember boldogságát, de legalábbis középtávú közérzetét. Nem volt könnyű pillanat, mert szerintem ugyan nem csalta meg az illető, de azt biztosra vettem, hogy már nem szereti. Azóta, ahogy az évek múlásával a legtöbb emberé, az én véleményalkotói habitusom is sokat változott és finomodott. A kamaszlányos, a másik fájdalmának elkerülése érdekében a hazugságtól sem visszariadó mellébeszélésen túl formáltam már brutálisan őszinte véleményt, bölcsen visszafogottat, tényszerűt, hevesen érvelőt, részrehajlót, elragadtatottat, cinikusat, kizárólagosat, megengedőt, és még ezer félét, pillekönnyű és mázsás súlyú ügyekben egyaránt.
Most, hogy az 1001 fonal lehetőséget adott egyik fonalának a kipróbálására, könnyebb dolgom van, mint akkor, fiatal lányként: biztos vagyok benne, hogy a Scheepjes Bloom fonalában nem könnyű csalódni, és nyugodt szívvel állítom, hogy aki felfigyel érdekes egyéniségére és a flörtnél messzebb merészkedve komoly kapcsolatba kezd vele, az sokoldalú, szórakoztató partnerre talál benne.
A  csomagom négyféle színt rejtett, amiből a zöldet, a pirosat és a szürkét azonnal megszerettem, a sárga láttán viszont egy cseppet megriadtam: a sárgához eleve kurázsi kell, kalandvágy és elszántság, ez a markáns napraforgósárga pedig hajlamos elnyomni a tulipán pirosát, a krizantém levelének zöldjét vagy a bokrok alatt megbújó több éves avar szürkéjét, vagyis a többi gombolyagom színeit. Magamtól biztosan nem raktam volna össze ezt a négy színt, mégis - ahelyett, hogy egyszerűen elhagytam volna a sárgát - kihívásnak tekintettem, hogy összekomponáljam őket. Blokkokban mindezt nem tudtam elképzelni, ezért végül a színeket soronként váltva kissé angolos jellegű, nagyon egyszerű , szövethatású mintát* horgoltam, hozzá még annál is egyszerűbb formát választva.

Ravelry
A Bloom érdekes, kötött struktúrájú pamutfonal (az a fajta ami már a gombolyagban is úgy néz ki, mintha valaki már előkötötte volna a szálat), kifejezetten rugalmas, és a vastagságához képest határozottan könnyű. Bár maga a szál fogásra és viselkedésre is kissé zsinórszerű, a kész horgolt és kötött munka ebből a merevségből már csak annyit tart meg, amennyi  pamutokra általában jellemző.
Hogy a kötésélményt is kipróbáljam vele, készítettem egy olyan babaholmit, amiből mindig jó, ha van a háznál.
Ravelry
Ötös tűvel, pillanatok alatt elkészült, és ezen a kis darabon is jól látszik, hogy a Bloom jó pajtása a rövidített soroknak, a csipkeminták alapjait is jelentő jobbra és balra dőlő fogyasztásoknak vagy az i-cordnak is. Bár a Ravelryn látható adatlapja szerint főleg táskák, takarók, terítők és játékfigurák  készülnek belőle, ez a szép és látványos pulóver jól mutatja, mi mindenre képes egy kis kreativitással új játszópajtásom, a Bloom.

* A minta lényege nagyjából: az alapsorban egyráhajtásos pálcák és láncszemek váltakoznak, a következő sorban pedig az egyráhajtásos pálca fölé láncszem kerül, a láncszem fölé pedig úgy horgolok egyráhajtásos pálcát, hogy az eggyel lejjebbi sor egyráhajtásos pálcájának a tetejére hurkolok. Talán bonyolultnak hangzik, de a Ravelryn ráközelítve szerintem látszik a képeken a minta felépítése. 

12 megjegyzés:

  1. nekem sem jutna eszembe sárgát választani, pedig de... nagyon jól áll a többi színnek! mostanában nézegettem, hogyan kell kötni-horgolni a "linen stitch"-et, szerintem ez is valami olyan :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tényleg olyan, csak egyráhajtásosokkal, így a szemek kicsit hosszabbak. :-)

      Törlés
    2. Nagyon jol áll neki ez a táska! Bár a sárga tényleg meghatározóvá lett, nem uralkodik.

      Törlés
    3. Igen, neki minden jól áll - na, ez például egy elfogulatlan vélemény... ;-))

      Törlés
  2. wow, eszméletlenül frappánsan vágtad át a gordiuszi csomót, ebben a táskában iszonyúan jól összesimulnak a szenek, mert nem külön színekként mutatkoznak, hanem egy kevert színként, ami messziről mondjuk okker. Úgy, mint egy pointillista festményen, vagy egy négyszínnyomásos fotón, ami közelről nézve sok színes festékpötty/pixel/konfetti, az messziről olyan barnaszürke felületnek áll össze, aminek azonban titka és ragyogása van. Hát ez az ötlet is ilyen ragyogóan egyesíti a vad színeket, és tökjó mellesleg a szövetminta is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Zsuzsi! Ez olyan projekt volt, amikor a tervezés, próbálkozás, elkezdés-bontás tovább tartott, mint végül a megvalósulás, de megérte, mert amióta elkészült, minden nap használatban van, mindenki imádja a családban. Azt az egyet egy kicsit bánom, hogy nem mertem megtenni a sárgát fő színnek, úgy talán még inkább olyan hatása lenne, mint a régi fonott-szövött szalmatáskáknak.

      Törlés
    2. Igen, de így kékkel vagányabb szerintem. Franciás. (A sárgával meg én is éppen ilyen ambivalens viszonyban vagyok, ahogy lejjebb ti is írtátok... de néha nagyon megkívánom :-D )

      Törlés
  3. Annyira tetszik a táska, mint maga a szöveg. :) Kifejezettem tetszik benne a sárga, ami nagy szó nálam, eddig semmi sárgát nem hordtam, vagy amiben lett volna ez a szín... De pár hónapja valami történt, csak ezt keresem... :D Mondjuk mélyebb árnyalataiban... Szóval szuper lett, nekem még csak vászon- és más szövet szatyraim vannak, talán télen tudok valamit én is produkálni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na én is így voltam valahogy a sárgával eddig, most történt egyfajta közeledés. :-)

      Törlés
  4. A sárga megosztó szín. Én sokáig elképzelni nem tudtam volna, ameddig egyszer nem fontam sárgásat :)
    Itt nagyon egyedivé teszi a táskát, feldobja, azt is mondhatnám.
    A szürke-piros kombináció meg nagyon tetszik :) és most hasznát veszitek, azt hiszem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, hogy megosztó? Nálam szerintem a legkisebb hozza el a változást, mert annyira jól áll neki a sárga, hogy nem bírom többé mellőzni. :-))

      Törlés
  5. ilyen kísérőszöveggel bármit el lehet adni, hát még a jót! ezt a sheepjest még nem próbáltam (készletfelélés címén dupla takarót horgolok, ergo nem vásárolok :-), de ha minden fonaluk olyan jó, mint a Gerda tél végi sapijához használt, akkor ezzel is remek lehetett játszani.

    VálaszTörlés