"A mai ember százféle útjának zegzugos kereszteződéseiben az élet igazi ritmusát, benső lüktetését megtalálni"*

Háziasszonyi pályafutásom első éveiben, amikor egy tepsi bécsi barackos lepény elkészítése fél napos programot jelentett a számomra, sehogy se fért a fejembe, hogy a nagymamám a nyári hétvégéken hogyan volt képes hat-nyolc emberre tálalni délben az igencsak munkaigényes vasárnapi menüt. Ma meg már azon csodálkozom, hogy mi tartott a bécsi barackoson egy fél napig, hiszen azt egy középhosszú vasárnapi családi mozi szüneteiben is oda lehet dobni.
Ezt a könnyű kis nyári felsőt viszont kezdő kötős koromban se tartott volna sokáig elkészíteni, talán csak néhány estéig: végtelenül egyszerű, könnyen követhető a mintája, és nagyon szapora.

Ravelry

A kötésmintát teljesen véletlenül találtam, és bár a néhány éve elharapódzott chevron-láz engem akkor hidegen hagyott, ezt most ki kellett próbálnom. A chevront egyébként lánykorában halszálkának is hívták, de aztán fejébe szállt a dicsőség, különc lett és keresni kezdte a sznob környezetet is, de természetközeli őseit így se tagadhatja le.

Eleinte mezítláb járt, önfeledten bújócskázott a szöcskék ugrólábán és kövekkel játszott,


később össze-vissza őgyelgett a különböző mesteremberek kunyhói között,

aztán menő dizájnerekkel kezdett barátkozni,


és még klassz zenéket is írt és gitározott.


*A címben az 1920-as években induló magyar mozdulatművészeti iskolák sajátos színfoltjának, a Palasovszky-féle Cikk-Cakk esteknek lassan száz éve megfogalmazott célkitűzéséből vettem kölcsön egy mondatot.

5 megjegyzés:

  1. Hát már megint egy gyöngyszem-bejegyzés: Zene szemeimnek! Ez a sok szép ritmus-analógia annyira beindítja az ember fantáziáját...
    A felső iszonyú bonyolultnak tűnik elsőre, pedig valóban, ha jól megnézi az ember, nem nehéz megcsinálni, de mégis annyira különleges látvány!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg egyszerű: a jobb és bal félköríves részt csak össze kell ölteni középen, és alulra szegélyt tenni rá. Az oldala teljesen nyitott, azzal sincs macera. :-)

      Törlés
  2. De szép! De jó!
    (Egyszerűen lenyűgöz, hogy itt mindenki milyen okos és kreatív ésésés...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök!
      Itt, hol?! Muti, nem látom! Adsza a szemüvegedet, Márta! :-)

      Törlés
  3. :) Nagyon szép ! S a mintagyűjtemény ....fantasztikus .

    VálaszTörlés