Minden állapotunk, anélkül hogy változtatnánk rajta, döntő átalakulás, metamorfózis lehetőségét rejti magában

Hogy ismételje meg, amit mondott, azt kértem a kislányomtól, mert a beszélgetés közben megütötte a fülemet valami, feltűnt egy apróság - egy addig tökéletlenül ejtett hang most először hibátlanul sikerült, a nyelvhegy épp a megfelelő helyen illeszkedett a felső fogmederhez, és a ts vagy c helyett kipattant az első szabályos cs. És megismételve másodszor is, meg harmadszor is, és most már mindig így fogom csak hallani, a múlté lett az a szívünknek oly kedves selypítés.
Attól a perctől kezdve, hogy megfogan, az ember folytonosan változik, nemcsak testében, minden vonatkozásában. Eleinte rohamos gyorsasággal és nagy kontrasztokkal, később finomabb átmenetekkel, egyre észrevétlenebbül. A kisgyerekkorba belépve mind nehezebb lesz megmondani egy-egy változásról, hol kezdődött és mikor lett vége, a nagykamaszkor végén pedig sok szülő nézi értetlenül az előtte állót, a már egyáltalán nem gyermeket: mikor nőttél fel?!
A csöndes metamorfózis lehetősége nem csak az emberé vagy a természeté – a fonalas világban is megteremthetjük. A mostanában trendi fading technika tökéletes változata ennek. Az észrevétlen vagy csak kevésbé hangsúlyos átmenet során az eredeti szín kiválik a környezetéből, belesimul egy új közegbe, ahol előbb még hangsúlyos, utóbb kiegészítő elemmé válik, azután lassan feloldódik az újban.
A tökéletes zene, Simone Weil szerint, a legkisebb változtatásokkal képes figyelmünket ugyanazon a feszültségi fokon tartani. A jó fonal pont ilyen. A Phil Rainbow gombolyagok színváltásai önmagukban is izgalmassá teszik a szemeket, de amikor lehetőséget kaptam az 1001 fonaltól a tesztelésre, azonnal tudtam, hogy átmenetes ruhát szeretnék készíteni belőle a család legszivárványosabb tagjának. Bár tetszik a végeredmény, tény, hogy kicsit türelmetlen voltam, a követlező darabnál majd (mert lesz folytatás) hosszabban, több sorban "folyatom össze" a színeket. A fonalcsalád tökéletes ehhez a technikához, a fonal maga pedig könnyű, puha, kicsit fényes felületet ad, és gyönyörű esésű textúrát. A színeket nem adják vissza tökéletesen a fotók, de aki próbált már szivárványt fotózni, az tudja, mennyire nehéz.


Több kép a Ravelryn

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése